miércoles, 19 de diciembre de 2012

Reflexió Tema 2: Processos d'aprenentatge


TEMA 2: PROCESSOS D’APRENENTATGE

Aquest ha set un tema extens i ple de informació rellevant per a nosaltres. Posant la mirada com a futura mestre, començ a seleccionar aquells aspecte més importants i els vaig emmagatzemant dintre del bagatge personal que porto a l’espatlla. És difícil comentar tanta informació en una breu entrada i deixar ben plasmat allò que es sent referent a tot l’estudiat.
Per començar vull exposar que aquest bloc està dividit en dues grans concepcions del procés d’aprenentatge, basades en dues corrents teòriques molt importants. Aquestes són: el conductisme i el cognitivisme.

Per a donar una pinzella molt per damunt i no aprofundir en teoria ja donada a classe, m’agradaria comentar que totes dues són molt diferents. Per tal de plasmar de manera esquemàtica i clara algunes de les tantes diferències deix penjat un quadre amb el qual de manera visual podem fer-nos a la idea dels trets bàsics de cadascuna.



Comentar també que amb una mescla de les dues corrents podem fer de la educació un concepte millor. Pot ser siguin les dues més adequades a l’hora de treballar dintre de l’aula, però s’ha d’anar en compte, ja que no tot són aspectes del tot positius. Mitjançant el conductisme podem modificar conductes, però sempre amb molt d’ull i utilitzant les tècniques de manera correcte, ja que hi ha molta gent que les utilitza malament.

A través del constructivisme he après que el nen ha de ser sempre el protagonista del seu aprenentatge, ja que ells han de tenir la paraula per a decidir i per explicar quins són els seus interessos i sobre que volen treballar. Si s’individualitza i es centra la mirada cap a la infància, el procés d’aprenentatge, acabarà sent fructuós i els conceptes treballats seran assimilats per els nostres alumnes. El dia de demà vull deixar de banda la visió d’aquella mestre que “té tota la raó i coneixements” i ser aquella mestre que guia i ajuda als nens en el camí de l’ensenyança.

Les paraules són molt boniques, però hem d’actuar. Hem de fer de la nostra societat un lloc conscienciat en l’educació, per tal d’aportar qualitat a l’ensenyança i així fer que els nens puguin anar afrontant-se al futur.

Tot aquest tema ja l’havia treballat anteriorment, però vull assenyalar que mai hem après del tot, és a dir, cada cop que li torn a donar una ullada a tot veig aspectes nous i rellevants.

Finalment un altre aspecte que m’agradaria comentar és el tema de les fitxes. Aquestes només són part d’una ensenyança tradicional i mal feta, ja que un paper no dona la informació necessària per aprendre. Els mestres pensen que fitxa és igual a educar, però no, perquè aquesta no aporta sensacions, ni experiències, ni exploracions als nens. Per tant només és una manera còmoda de treball per als professors i d’altra banda una manera avorrida i freda d’aprenentatge per als nens.

Com a conclusió, dir que hem de tindre en compte els interessos dels nens, deixant de banda l’aprenentatge memorístic i fer-lo significatiu. Si té significat per a nosaltres sempre estarà allà i podrem recórrer a ell quan vulguem i necessitem. Deixem que els nens interactuïn amb el medi i material, comencem a fer de que l’educació sigui dels nens i per als nens. 

domingo, 28 de octubre de 2012

Reflexió sobre el T.1 de Psicologia


Per reflexionar sobre la introducció feta al primer tema introductori a l´assignatura de psicologia de l´educació hauríem de tenir ben clar que és i a que ens referim quan parlem 
d´ella.
Entenem per psicologia de l´educació aquella la ciència que estudia el comportament de les persones en situacions educatives, els processos psicològics bàsics i els processos d’ensenyament d’aprenentatge en el camp educatiu.

Per tant si reflexionem sobre aquestes tres curtes frases, tindríem que adonar-nos en primer lloc que en el moment que estiguem dintre d´una aula el més important per a treballar amb els nostres nens és la paraula, motivació. Això farà que el procés d´aprenentatge es pugui dur a terme adequadament i fructuosament. Un altre aspecte fonamental es tenir en compte el moment evolutiu on es troba l’infant, ja que per poder estudiar la seva conducta  hem de saber ben bé en quin moment es troba del seu desenvolupament. Per tant, dir que nosaltres com a mestres tenim gran influència sobre els nens i en tot moment hem de tenir cura de tot allò que anem fent amb ells.

Dintre d´aquest tema m´he adonat que no és res nou tot això, sinó que des de 1842 ja hi ha hagut moltíssim d´autors que han anat treballant diferents teories, més relacionades pot ser amb l´escola tradicional algunes.

També existeixen les teories conductuals. El conductisme considera l'ambient extern com el principal factor de la conducta humana. Com a autor fonamental ens trobem a Watson. Les tècniques s'apliquen de manera individual tenint en compte el ritme i característiques de cadascun.
Altres de les rames de la psicologia de l´educació actuals són:
-El cognitivisme,  que estudia el procés d’aprenentatge del nen, és centren en el camp educatiu.
-Psicosocial.
-Ecològica , el seu representant és Brofenbrenner.  Aquesta teoria està basada en estudiar les coses de l'entorn que rodeja al nin i que  poden influir en la seva vida i desenvolupament.

Per concloure aquesta petita reflexió vull destacar primer de tot que la psicologia de 
l´educació avui dia és la base fonamental per a saber com són aquells processos
d´aprenentatge fets per els nens. Això fa que tinguem en compte les paraules necessitat i ritme i així fer de l´educació no un món on el professor només ensenya, sinó que un món on el nen aprèn poc a poc amb interacció amb el que el rodeja i amb igualtat d´oportunitats.

M´agradaria concloure amb una frase de Benjamin Franklin que defineix el procés educatiu: “Un camino de mil millas comienza con un paso”.

També penjo un vídeo sobre reflexions de psicologia i educació.



martes, 9 de octubre de 2012

Què és educació? Estam seguint el passos correctes?

http://www.youtube.com/watch?v=lqOru9aaw1s&feature=relmfu
http://www.youtube.com/watch?v=9Ea1-gVEC0g&feature=relmfu

Comencem un nou curs, seguim omplint la nostra motxilla de coneixement.


Sóc N'Alexandra i estic a segon de Magisteri d'Educació Infantil. Comença un nou curs replet de coses inimaginables, doncs hem d'estar carregats d'energia, també hem d'aprendre a saber aprendre i ser conscients de que l'educació és la cara de la societat, així que per canviar s'ha de començar des de el principi. Jo dic, CANVIEM!